BİLİŞİMCİ MARTILAR 16. YILINA GİRİYOR

İSTANBULUN SİMGESİ MARTI

4 AYRI KATEGORİDE PROJE YÖNETİMİ (K-12 / ÜNİVERSİTE/ ENGELLİLER/ İŞ DÜNYASI DAHİL TOPLUM)
Projemiz 16. yılına girdi. Bu yılı görmek bizlere 20. yılı da görebileceğimiz umudunu verdi. Katılımcı sayımız değişse de her yıl ilgiyi kaybetmeden devam ediyor projemiz. Üstelik 25 Dünya ülkesinin içinde olduğu “World Council for Total Quality and Excellence in Education (WCTQEE)” tarafından da tanınıp öneriliyor. Diğer bir destek kuruluş ise; “Human Dignity and Humiliation Studies”.

Neden farklıyız?
– O Türkiye’den başlayan ve diğer ülkeleri içinde alan bir proje. Şimdiye kadar hangi ülkeler bizimle çalıştı? ABD, Birleşik Krallık, Hindistan, Güney Afrika, Nepal, Sri Lanka)
– O çok yenilikçi/innovatif bir çalışma.
– O bir ekip/takım çalışması ve İMECE ile yürüyor. Yöntemi Dünya Bankası 2005 Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri ödüllü “İmece Halkaları”.
– Çağın gerekleri ve sorunların değişimi nedeniyle statik ve katı değil, değişime uğruyor.
– O yönlendirmeli bir proje: Adım adım, neyi, ne zaman yapacağınız belli. Belli aralıklarla yol haritanızı bize gönderip sorgulamanız mümkün.
-Teknolojiyi kullanıyorsunuz ama sadece iletişim, araştırma, veri toplama ve çözümleme, paylaşım amaçlı.
– Öğrenmek ve başarıyı paylaşmak amaçlı bir çalışma. Ödül ve/ya başarısızlık kaygısı yok.
– Başarı sertifikanızı ister e-ortamda, ister okulunuzda düzenleyeceğiniz törende, isterseniz Hindistan’daki ICSQC Konvansiyonu esnasında düzenlenen Ödül Töreninde almanız mümkün.

Microsoft Türkiye’nin desteğiyle 2009 yılına kadar uçan martılarımız, o yıldan itibaren kendi kanatlarıyla uçmayı başardılar. Üstelik yeni proje kategorilerini de ekleyerek!  2006 yılında uluslararası ekipleri, 2008 yılında engelli dostlarımızı, 6 yıl önce üniversiteleri içine alan Bilişimci Martılar geçen yıldan beri de toplumun tüm kesimlerini (birey, iş dünyası, siteler, STK, yerel yönetimler, vb.)  içine alan “Toplum Martıları”nı besliyor. Umuyoruz ki 2019 yılındaki tüm projeler güçlü bir imecenin, yenilikçi çözümlerin ve barışın müjdecisi olacak. Proje için gerekli olan tüm bilgi ve örnekleri www.bilisimcimartilar.com adresinden öğrenebilirsiniz.

Bu projelerle hedeflediğimiz genel anlamda nitelikli, çağdaş, yenilikçi ve ekip ruhunu kavramış yeni kuşaklara destek vermek. Ekim ayı sonunda başlayıp Haziran ayı başına kadar yedi aylık bir süreci kapsayan çalışma hem akademik yetkinliğe katkı veriyor, hem de ekip çalışmasıyla zenginleşen bireysel gelişime büyük destek veriyor. Daha fazla bilgi almak ve başvuru koşullarını öğrenmek için sayfamızı ziyaret ediniz.  Sevgiler.

DR Hayal KÖKSAL
YİMEDER Kurucu Başkanı
Bilişimci Martı Tasarımcısı ve Koordinatörü

 


15.ULUSLARARASI BİLİŞİMCİ VE 5. LİDER MARTILAR PROJELERİ

BASIN BİLDİRİSİ

2005 YILINDAN BU YANA ADINA ÖZEL ÖDÜL VERDİĞİMİZ DEĞERLİ BİLİM ADAMI VE DANIŞMANIMIZ PROF. DR. ÜMİT SERDAROĞLU

Halka (Ekip) çalışmasına dayalı, teknoloji destekli sorun çözme sistematiğine odaklı olarak tasarlanan ve 15 yıldır sürmekte olan “Uluslararası Bilişimci Martılar” Projesinin 15. Yıl sonuçları açıklandı. Son beş yıldır, Üniversite öğrencilerinin “Lider Martılar”, toplum üyelerinin de “Toplum Martıları” olarak katıldığı proje yurt dışında da büyük ilgi çekiyor.

Proje; Hindistan’da City Montessori School’da 25 Dünya ülkesi tarafından kurulmuş olan “World Council for Total Quality and Excellence in Education (WCTQEE)”, “Nepal QUEST”, “Human Dignity and Humiliation Studies Network ” ve “Yenilikçi İmece Derneği’nin (YİMEDER)” tarafından tanıtılıp destekleniyor. Projenin temel amacı; düşünen, sorgulayan ve demokratik yöntemler uygulayarak saptadıkları mevcut sorunlara uygulanabilir çözüm yolları bulmayı öğrenen yeni kuşaklar yetiştirmek. Bu bir öğrenci projesi ve öğrencilerin projeyi yürütürken teknolojiyi yeterince ve etkin kullanıp iletişimlerini güçlü tutmaları da önemli bir kural. Proje ekimde başlayıp Haziran ayı başında sona eriyor.

Şimdiye dek 400’ü aşkın projenin çalışıldığı bu proje ilk yıllarında (2003-2009) Microsoft Türkiye tarafından desteklendi. 2006 yılından itibaren ulusaldan uluslararası yapıya dönüşen proje 2007 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, Eği-tek işbirliğiyle devlet okullarında çalışan ve gönüllü olan Bilişimci Martı Koordinatörleri yetiştirdi ve böylece tüm ülkeyi proje kapsamına soktu. Değişik yıllarda Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Güney Afrika, ABD ve İngiltere’den okullar projenin içinde oldular. Projenin özünde eş ve jüri değerlendirmesi var. İki yılda bir de projenin Ödül Töreni Hindistan’da CMS ’de, WCTQEE’ in işbirliğiyle yapılıyor.

Bu yıl ikisi üniversite projesi olmak üzere 5 proje ekibi çalışmalarını zamanında tamamladı. Jüri değerlendirmesi sonucunda başarıyla tamamlanan projeler ve ödül alanlar halkalar/ekipler şunlar:

BU YIL KAYBETTİĞİMİZ DEĞERLİ ÜYEMİZ SEVGİLİ TANER ÖZBEY ADINA DA BU YILDAN İTİBAREN ÖZEL ÖDÜL VERİYORUZ.

  1. City Montessori School, Kanpur Road, Lucknow, Hindistan: “Go Green Halkası”, Çevre Kirliliğiyle baş etme projesi (8. Sınıf) (Uluslararası Şampiyon Martı Projesi Ödülü ve Dr. Jagdish Gandhi ’ye Global Martı Lideri ödülü)
  2. R/Nivi/Kiranodagama Vidyalaya, Demuwatha, Rakwana, Sri Lanka: “Dew Drops Halkası”, Okulda ve toplumda İngilizce öğrenmeyi yaygınlaştırma projesi (8-11. Sınıflar) (Okul-Toplum İşbirliğinde Şampiyon Martılar Ödülü ve Öğretmen Judith Perera’ya Taner Özbey Lider Öğretmen Özel Ödülü)
  3. Puttalam Zahira College, Sri Lanka: “Hawk Eyes Halkası”, Çevreyi yeşillendirme projesi (Lise öğrencileri) (En İyi Çevre Projesi Ödülü ve Risdha Farwin’e Öğrenci Liderliği Ödülü

Üniversite öğrencilerinin katıldığı Lider Martılar Projesine ise bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden, Prof.Dr. Eda Üstünel’in önderliğinde Yabancı Diller Yüksek Okulu okutmanlarından Demet Özcan Bayram’ın iki ayrı grubu katıldı:

  1. “Stray Angels Halkası”nın Hayvanlara zulüm konusunu işleyen projesi; En İyi Lider Martı Projesi Ödülü ve Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu Liderlik Özel Ödülünü aldı.
  2. “Self-Cointed Halkası” ise Hollywood Kahramanlarının insanlar üzerindeki etkilerini ölçtü ve En İlginç Lider Martı Projesi Ödülünü almaya hak kazandı.

Katılan tüm ekipleri yürekten kutluyor; kendilerine destek veren başta Okul liderleri ve öğretmenleri olmak üzere hepsine başarılar diliyoruz.

Dr. Hayal KÖKSAL