16. Uluslararası Bilişimci Martılar Projesi Sonuçlandı

Ödül Töreni 30 Kasım 2019 tarihinde Hindistan’ın Lucknow kentinde bulunan City Montessori School, Kanpur road Yerleşkesinde.

Sorunun değil, çözümün parçası olan yeni kuşaklar yetiştirebilmek amacıyla ve özgün bir Türk Bilişim projesi olarak Hayal Köksal tarafından tasarlanan “Uluslararası Bilişimci Martılar” Projesi 17. Yılına başlıyor. K-12 öğrenci halkaları ve Engelli ekiplerine ilave olarak son altı yıldır Eğitim Fakülteleri öğrencilerinin “Lider Martılar”, toplum üyelerinin de “Toplum Martıları” olarak eklendiği “Sürekli Gelişim” felsefesiyle gelişen Proje, bu yıl ilk kez Yüksek lisans öğrencilerini de kucakladı.

Hindistan’da City Montessori School’da 25 Dünya ülkesi tarafından kurulmuş olan “World Council for Total Quality and Excellence in Education (WCTQEE)”, UNESCO Barış Eğitimi Ödüllü Okul CMS, Nepal QUEST ve Yenilikçi İmece Derneği (YİMEDER) tarafından desteklenen Proje; düşünen, sorgulayan ve uygulanabilir çözüm yolları bulmayı öğrenen yeni kuşaklar yetiştirmeyi amaçlıyor. 2005 Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışmasında dereceye girip ödül kazanan “İmece Halkaları” yöntemiyle yürütülmesi birinci koşul olan projede bilişim ön planda.

Şimdiye dek 400’den fazla projenin çalışıldığı bu Proje ilk yıllarında (2003-2009) Microsoft Türkiye tarafından desteklendi. 2006 yılından itibaren ulusaldan uluslararası yapıya dönüşen proje 2007 yılında Hayal Köksal, Microsoft, Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Teknolojileri Daire Başkanlığı işbirliğiyle devlet okullarında çalışan ve gönüllü olarak katılan “Bilişimci Martı Koordinatörleri” yetiştirdi ve tüm okullar Proje kapsamına dahil edildi. WCTQEE bünyesindeki üye devletlerden Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Güney Afrika, ABD ve İngiltere’den okullar projenin içinde yer alıyorlar. Projeyi tamamlayan her ekip başarılı sayılıyor ve eş ve jüri değerlendirmesine giriyor. İki yılda bir projenin Ödül Töreninin Hindistan’da CMS ’de, WCTQEE’ in işbirliğiyle yapılıyor olması da projenin diğer bir özelliği.

Bu yıl projeye Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Erkek Lisesi, Hindistan’dan City Montessori School ve Sri Lanka’dan 5 ekip kayıt yaptırdı. Ancak 5 projeden 3 tanesi tamamlanarak aşağıda belirlenen Ödülleri kazandılar. Kendilerini kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.

1. City Montessori School, Kanpur Road, Lucknow, Hindistan: “Pheonix Halkası”, Sivil Toplum duyarsızlığı ve bu duyarsızlıkla baş etme projesi. (Lise 11. Sınıf) (Şampiyon Liseli Martılar Ödülü).
  2. R/EMBI/St. Anthony’s College, Rakwana, Sri Lanka: “Dew Drops Halkası”, Sri Lankalı Ortaokul Öğrencilerinin İngilizce gramerinde neden daha başarılı olmadığının araştırılması projesi (7-9. Sınıflar) (Şampiyon Ortaokullu Martılar Ödülü)
  3. Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü: “ELF Halkası”, Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Öğretmenlerin İş Tatminine Etkisi Projesi (Yüksek Lisans öğrencileri) (Şampiyon Master’lı Martılar Ödülü ile Ekibin Lideri Elif Yügen’e  Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu Özel Ödülü).

17. Uluslararası “Bilişimci”, “Lider”, “Engelsiz” ve “Toplum Martıları” Projeleri için kayıtlar başlamıştır. Bu kategorilerden hangisi size uygunsa bize yazınız ve daha fazla bilgi almak için  [email protected] adresine yazınız. Sevgiler.

Dr. Hayal KÖKSAL

Genel Koordinatör